Regels

 

Nachtvissen

Wanneer iemand toestemming van de visrechthebbende heeft om te vissen dan wil dat niet zeggen dat hij met die toestemming het hele jaar door 24 uren per dag mag vissen. Er gelden namelijk bijzondere regels voor het vissen tussen twee uur na zonsondergang en één uur voor zonsopgang. Het vissen tussen deze uren wordt vaak "nachtvissen" genoemd.

Hieronder staan de regels voor het nachtvissen zoals die gelden vanaf 1 oktober 2012. Het gaat hierbij in de eerste plaats om de wettelijke regels. Bovendien zijn de regels van de visrechthebbende van belang.

De wettelijke regels

Artikel 7, lid 1 van het Reglement voor de binnenvisserij 1985 zegt dat het verboden is om te vissen tussen twee uur na zonsondergang en één uur voor zonsopgang. Lid 2 van dit artikel zegt echter dat dit verbod niet geldt voor het vissen met de hengel met uitzondering van de door de Minister aangewezen wateren.

De beperking tot de maanden juni, juli en augustus is op 1 oktober 2012 komen te vervallen. Het nachtvissen is hierdoor wettelijk gezien het hele jaar toegestaan met uitzondering van de volgende wateren (die zijn opgenomen in bijlage 2 van de Uitvoeringsregeling visserij):

  1. Het Houtwiel, ten noorden van Veenwouden (Fr.);
  2. Het Rottighe Meente, in de gemeente Weststellingwerf (Fr.);
  3. De Deelen, begrensd door de Buitendijkse Hoofdvaart, de Deelenweg, de Hooivaartsweg, Tweede of Nieuwe Deel, de lijn van oost naar west door de lange warren langs de dwarssloten, het Binnenkanaal, de Hooivaartsweg, de vaart tussen het gemaal Dijksman en de P. C. Otterweg en het Stroomkanaal;
  4. De Beulakerwijde (incl. de Kleine Beulakerwijde);
  5. Het IJsselmeer;
  6. De wateren, gelegen in het Ilperveld, begrensd door de Purmerlander rijweg, het Noord-Hollandschkanaal, de gemeentegrens tussen Ilpendam en Landsmeer (Banscheiding) en de rijweg Landsmeer- den Ilp-Purmerland;
  7. De wateren gelegen in het gebied begrensd door het Noord-Hollandschkanaal, de Purmerringvaart tussen Ilpendam en Het Stinke Vuil, het Stinke Vuil, de Gouwzee, het IJsselmeer, het Buiten IJ en de in aanleg zijnde noordelijke ringweg van Amsterdam tussen de Schellingwouderbrug en de IJtunnelweg bij Nieuwendam, met uitzondering van het Kinselmeer, de binnen de bebouwde kommen gelegen wateren, alsmede de langs openbare wegen gelegen wateren voor zover wordt gevist vanaf de wegzijde;
  8. De wateren, gelegen in het gebied begrensd door de Zaan, de Knollendammervaart, het Noord-Hollandschkanaal, de noordelijke Ringvaart en de Wijde Wormer, het verbindingskanaal tussen de twee laatstgenoemde wateren, de Braak en de Poel;
  9. De Oude Zederik, gelegen tussen Ameide en Meerkerk;
  10. De Hooge Boezem van de Nederwaard;
  11. De Hooge Boezem van de Overwaard;
  12. De Nieuwkoopse plassen, begrensd door de weg van de Noordse buurt naar Noorden en Nieuwkoop, de Ziendeweg, de Meije, de Kadewetering tot Slikkendam en de provinciale weg Slikkendam – Noordse buurt, met uitzondering van de Noordeinderplas tot het Brampjesgat en de Maarten Freekerweg en de Zuideinderplas.

In alle wateren die niet in het bovenstaande lijstje voorkomen mag dus wettelijk gezien het hele jaar door ’s nachts worden gevist met de hengel. Maar let op:

Regels visrechthebbende

Als het nachtvissen wettelijk is toegestaan dan kan de visrechthebbende dit toch op “zijn” water verbieden of hieraan bepaalde voorwaarden verbinden zoals het bezit van een nachtvistoestemming. Vaak gebeurt dit om overlast te voorkomen en om beter te kunnen handhaven.

Zo is voor het nachtvissen in de gebieden van Hengelsportfederatie Groningen Drenthe, Sportvisserij Fryslân en Sportvisserij Oost-Nederland op dit moment (2012) al een aanvullende toestemming van deze federaties nodig om binnen deze federaties ’s nachts te mogen vissen.

Vanaf 1 januari 2013 wordt het nachtvissen op de meeste plaatsen geregeld via een landelijke Nachtvistoestemming. Deze toestemming is vanaf 1 januari 2013 te verkrijgen via de websites van de federaties of de website van Sportvisserij Nederland.

N.B. Het is dus van belang om naast de wettelijke regels ook altijd de voorwaarden van de toestemming (vergunning) na te kijken of nachtvissen door de visrechthebbende op het betreffende water wordt toegestaan.

Tentje

De regels over het gebruik van een tentje of ander schuil- of kampeermiddel zijn op 1 oktober 2012 niet veranderd. Dit is en blijft de bevoegdheid van de gemeente die dit geregeld heeft in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De APV staat vaak op de website van de gemeente. Als de gemeente het gebruik van een tentje toestaat dan kan de visrechthebbende hieraan – net als bij het nachtvissen – nadere voorwaarden stellen. Om te weten of iemand een tentje mag gebruiken, moet dus eerst gekeken worden naar de APV en vervolgens in de toestemming (vergunning).

Peur

Wie toestemming heeft van de visrechthebbende om met een peur te vissen (de VISpas is hiervoor niet voldoende!) mag hiermee wettelijk gezien het hele jaar ook ‘s nachts vissen.
 

 

 

online adverteren www.m4n.nl