Boilie & Dip
De boilie, Dip & Recepten
De boilie is in de lange afstandvisserij het meest gebruikte soort aas. Je hebt ze in alle soorten,alle maten en alle smaken. Je kunt het zogek niet bedenken of hij is er wel. Wat dacht je van: bubblegum,kerrie,ananas.
Je kunt je boilie in de winkel kopen, maar je kan ze ook zelf maken. Ik kies zelf voor het tweede. Om een paar redenen; het is leuk, goedkoper, je weet wat je in je boilies stopt en je kan eindeloos combineren met smaak en ingredienten.
1. Hoe maak ik de boilies en wat heb ik nodig?
2. Hoe maak ik een dip voor de boilie en wat heb ik nodig?
3. Boilierecepten
1. Hoe maak ik de boilies en wat heb ik nodig?
Wat heb ik nodig?
-droge boiliemix(meel,trouvit etc.)
-eieren
-evt. flavour, olijfolie en maggi
-2 kommen, 1 kom voor eieren en 1 kom voor droge mix
-schuimspaan
-pan of frituurpan
-evt boiliespuit en boilietafel
-evt. mixer, als u geen zin heeft in het zelf kneden van het deeg.
Hoe maak ik een boilie?
1.Doe de droge ingredienten in een kom en mix het tot het 1 kleur heeft.
2.Klop de eieren(10 eieren per kg.)los in een kom en voeg evt. nog flavour, olijfolie of maggi toe.
3.Voeg beetje bij beetje de droge mix bij de geklopte eieren totdat het een geheel is en er geen klonten in zitten. Voeg dan het volgende beetje toe.
4.als je alles bij elkaar hebt gevoegd en je een mooie bal hebt kun je er balletjes van draaien, dat kan op 2 manieren, met of zonder boiliespuit. Eerst de methode met: Maak er een lange worst van die precies in de spuit gaat. En dan zonder: maak allemaal even grote balletjes met ong. een doorsnee van 2,5cm. Als u kleine wilt 2,0cm en grote 3,0cm doorsnee.
5. als u de lange worst in de boiliespuit hebt gedaan dan kan je lange dunne worsten maken die precies op je boilie tafel passen. Doe 2 worsten per keer op de tafel en duw de 2 platen rustig tegen elkaar aan en rollen maar. Dan komen er mooie balletjes uit.
6. Nu kan je de boilies gaan koken in een frituurpan met water of een gewone pan. Laat het water eerst koken en dan doe je ze erin. Als ze boven komen drijven dan zijn ze goed nog even 20sec erin laten er dan eruit. Eruit halen gaat makkelijk d.m.v. een schuimspaan. Hoelang ze moeten koken hang van van de grote, de ingredienten en hoe heet het water is. En dat verschilt nog wel is.
7. Als ze klaar zijn moeten ze drogen op een handdoek of in een droogrek/zak. Ik laat ze altijd ongeveer 24uur drogen en dan vries ik ze in tot de dag voor ik gaa vissen dan haal ik ze er weer uit.
2.Hoe maak ik een dip en wat heb ik nodig?
Wat heb ik nodig?
-1kg suiker
-100ml water
-aroma(smaakstoffen:zoals limonadesiroop of maggi)
Hoe maak ik een dip?
1. Doe de suiker en het water in een pan en laat het koken tot het een soort siroop is.
2. laat het een beetje afkoelen en voeg dan de smaakstoffen toe. Dat kan zijn; limonadesiroop,maggie,sterke koffie,kruiden,sappen van fruit en groenten of flavour die je ook in je boilie hebt gebruikt.(dat versterkt het effect).
3.Nu moet je je boilies 24uur laten weken in de dip en dan is het klaar. Het is wel een kliederboel maar het werkt prima.
Alleen maggie werkt ook.
3.Boilierecepten.
Hier een paar voorbeelden van makkelijke recepten die je zou kunnen maken.
25% Griesmeel
20% Maismeel
10% Polenta
10% Gemalen polenta
15% Gemalen hennep
10% Koekjesmeel
10%tarwebloem
Eieren
Zonnebloemolie
30% Griesmeel
30% Maismeel
20% Sojameel
20% Vismeel
Eieren
(Zonnebloem) olie
25% Vismeel
15% Vogelvoer
25% Griesmeel
20% Sojameel
15% Rijstmeel
(Toe te voegen : 5 eieren + Flavour + Zoetstof)
Ingestuurd door Kyle:
300 gram maismeel
300 gram sojameel
150 gram tarwebloem
125 gram griesmeel
125 gram vismeel 10 eieren gemalen hennep en een heel potje kerrie.
Als je zelf nog een succesvol recept hebt stuur mij dan een mailtje of zet hem in het gastenboek.